A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Пам’ятка для роботодавців щодо правової відповідальності за використання незадекларованої праці

Дата: 27.07.2021 10:43
Кількість переглядів: 422

 

 

 

Пам’ятка для роботодавців щодо правової відповідальності за  використання незадекларованої праці

Виконавчий комітет Вільнянської міської ради  роз’яснює:  

задекларована праця - оплачувана діяльність на основі трудового договору, який забезпечує соціальні гарантії та права працівників;

незадекларована праця - оплачувана діяльність (робота), яка офіційно не оформлена, або не повністю оформлена відповідно до чинного законодавства.

Використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства і тягне за собою  сувору відповідальність перед Законом.

Роботодавець  використовує незадекларовану працю, якщо:

  • він не оформив із працівником трудовий договір і не повідомив про його найм до органів Державної фіскальної служби;
  • якщо офіційно виплачує лише частину заробітної плати, а решту у так званих конвертах;
  • якщо  укладено цивільно-правову угоду або договір із працівником, який фактично виконує певні трудові функції  за посадою на постійному робочому місці і отримує за це винагороду на постійній основі;
  • якщо роботодавець здійснює діяльність без реєстрації як юридична, або фізична особа - підприємець і при цьому наймає на роботу працівників. 

Всі вищенаведені пункти є грубим порушенням чинного законодавства про працю, а саме:

  • здійснення фактичного допуску до роботи працівників без укладання з ним трудового договору (контракту);
  • виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та податків;
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
  • підміна трудових відносин цивільними - використання праця працівника без укладання з ним трудового договору (контракту).

 

Варто пам’ятати!

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн.

Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 000 грн.

В черговий раз звертаємо увагу роботодавців на недопущення використання незадекларованої праці. Якщо ви вважаєте, що використання незадекларованої праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати, ви помиляєтеся. Фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства. Незадекларована праця наносить шкоду суспільству, державі та працівнику. Будьте свідомими громадянами, дотримуйтесь законодавства про працю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь