A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Захист медоносних бджіл

Дата: 23.03.2021 16:02
Кількість переглядів: 531

 

 Фото без опису

       23 березня у малій залі адміністрації відбулась семінар-нарада «Щодо упередження отруєння медоносних бджіл та дотримання законодавства в частині використання пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин». У семінарі прийняли участь начальник Вільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Андрій Кучменко, заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вільнянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Станіслав Хоменко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Віктор Плахотя, бджолярі та суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність в сфері вирощування сільськогосподарських культур. 

   Розглядалися питання законодавства України щодо захисту медоносних бджіл від отруєнь та алгоритм дій пасічника, якщо сталося отруєння. Після обговорень та пропозицій, були прийняті рішення щодо співпраці бджолярів з суб’єктами господарювання та розроблені рекомендації бджолярам з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу:     
-  Виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва відповідно до Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. №338.

- Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку відповідно до Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. №338.
- Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно ст.15 Закону України «Про бджільництво.
- При зміні назви чи адреси пасіки проінформувати про це районне (міське) управління держпродспоживслужби протягом 10 днів. (Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021р. №338).
- При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні пасік за згодою інших власників або користувачів, поставити пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку.

- При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
-  У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Алгоритм дій пасічника

 

Фото без опису

 

Підготувала: Вікторія Верещага

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь