A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

18 травня - Міжнародний день музеїв. Вітаємо всіх музейників із святом!

Дата: 18.05.2021 08:34
Кількість переглядів: 656

          Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

           За словами Жака Перо, президента ICOM: «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Для події у 2021 році Міжнародна рада музеїв ІСОМ затвердила тему: «Майбутнє музеїв: перевинайдення та переосмислення».

            Через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу. Здатність зберігати і примножувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

        Директором Вільнянського районного краєзнавчого музею є Тетяна Гриценко, яка керує музеєм з 2002 року. Повернемось до історії заснування. 8 серпня 1968 року бюро Вільнянського райвиконкому народних депутатів було прийняте рішення № 323 про заснування музею. Розпочалась робота по збиранню матеріалів. Серед творців музею, які вели збиральницьку діяльність, оформляли експозицію, організовували культурно-масову роботу — І. Г. Воробйов, Т. І. Чайка, П. Я. Большеменник, М. А. Сіроштан, Б. С. Бут, В. П. Поставна, Д. П. Левченко, Л. І. Лобода, Б. Г. Билим, Т. В. Волокових. Керував плеядою громадських краєзнавців перший директор музею Микола Інокентійович Сибіряков (1895—1973) — людина непростої долі, великої енергії, самовідданий ентузіаст, учасник громадянської війни. За три роки актив музею зібрав більше як 2000 експонатів (оригінальних і науково-допоміжних), які стали основою побудови експозиції. Музей було відкрито 30 червня 1971 року у невеличкому будинку з 6 кімнат загальною площею 74 кв. м. У 1973 році, коли М. І. Сибірякова не стало, послідовником його справи і продовжувачем розвитку музейної діяльності в районі став Іван Герасимович Воробйов (нар. у 1920 р.) — учасник Великої Вітчизняної війни, офіцер-артилерист, підполковник у відставці. До виходу на пенсію він працював військовим комісаром району. У музеї працював до 2002 року. І. Г. Воробйов — поет, краєзнавець, справжній патріот Вільнянщини.

            У 1985 році для музею було відведено нове приміщення, де він знаходиться і зараз — колишню будівлю районного відділу народної освіти за адресою вул. Соборна, 41. Загальна площа будівлі — 240 кв. м. Експозицію музею було побудовано згідно з тематико-експозиційним планом, затверженим науковою радою Запорізького обласного краєзнавчого музею у 1980 році. У 2021 році нашому Вільнянському краєзнавчому музею виповнюється 50 років.

         Вітаємо всіх із святом – Міжнародним днем музеїв! Зичимо нашим музейним працівникам успіхів у трудовій діяльності, поповнень музейних зібрань, розширення горизонтів наукових та професійних доробок, нехай людяними стають експозиції, а оплата та умови праці гідними. Нехай у ваших оселях панують добробут та затишок, а сили та здоров’я ніколи не полишають вас!

 

З найкращими побажаннями міський голова

Наталя Мусієнко

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь