A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Раннє втручання - послуга, яка змінює життя

Дата: 13.09.2021 15:32
Кількість переглядів: 519

Фото без опису

             10 вересня у приміщенні КУ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)" Вільнянської міської ради  відбувся семінар за участі голови громадської організації «Ангел дитинства» Наталії Алексєєвої, члену Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання в Україні» Вадима Мірошниченко з питань раннього втручання, спрямованого на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини. На семінарі були присутні батьки дітей з інвалідністю, представники закладів дошкільної та позашкільної освіти, психологи. 

          Наталія Алексєєва та Вадим Мірошниченко поділилися практичними та теоретичними знаннями  від раннього втручання та власним досвідом, бо вони самі виховують дітей з інвалідністю.

                Досвід  послуги раннього втручання вже є у Харкові, Дніпрі, Києві та інших містах. Раннє втручання – це міждисциплінарна допомога сім’ям з дітьми раннього віку (від народження до 3-х років), у яких є порушення розвитку. Підтримка спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

         Раннє втручання орієнтоване на дітей у перші роки їх життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних чинників ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу в ранньому віці, коли розвиток дитини особливо піддається впливу. У цей період є найвищі шанси запобігти появі обмежень як у функціонуванні сім’ї, так і в фізичному та психосоціальному розвитку дитини.

Раннє втручання включає:

- Супровід сімей, які виховують малюків із порушенням розвитку

- Підтримку родини в подоланні кризи

- Допомогу родині у розвитку життєво необхідних умінь та навичок у дитини

- Сприяння покращенню взаємодії малюка із членами родини та соціуму

              Раннє втручання орієнтоване для сімей, які виховують дітей від народження до трьох повних років, у яких: встановлено певний діагноз, що супроводжується затримками розвитку дитини (незалежно від ступеня тяжкості). Наприклад, дитячий церебральний параліч, розлади аутистичного спектра, синдром Дауна, епілепсія та інші. Визначено затримку в розумовому, моторному, соціально-емоційному та комунікативному розвитку за допомогою скринінгів або тестів. Є ризик появи затримки розвитку внаслідок певних біологічних та соціальних чинників. Наприклад, діти, народжені раніше терміну; діти, народжені з малою вагою та інші; діти, які перебувають в будинку дитини; сім’ї, які отримали будь-який травматичний досвід. Сім’ї, де батьки мають сумніви та хвилювання щодо розвитку своєї дитини або питання стосовно відносин із маленькою дитиною, її поведінки та взаємодії з іншими людьми.

         Тож послуга раннього втручання є досить дієвою для розвитку дитини та психологічного клімату в родині, будемо вірити, що така послуга незабаром з’явиться й у нас.

Фото без опису

 

 

Вікторія Верещага

(Відділ організаційної та кадрової роботи

виконавчого комітету Вільнянської міської ради)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь