A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Палити листя та сміття - ЗАБОРОНЕНО!

Дата: 28.09.2021 09:56
Кількість переглядів: 415

   

Фото без опису

             З настанням осені, все   частіше    можна  спостерігати  в населених пунктах тліючі  багаття, дим  і сморід від  яких   окутує житлову забудову.

     Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на навколишнє природнє середовище, призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

         При згоранні рослинних залишків у повітря вивільняється мікрочастинки диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.  З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для нашого організму речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою та опалим листям, як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажімо поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною першіння в горлі, кашлю. Особливо о страждають від  їдкого диму  люди з бронхітами, бронхіальною  астмою, тонзилітами тощо.

         Слід  не забувати, що часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж.  Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

       Згідно «Державних стандартних норм та правил утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України № 145 від 17.03.2011 та Правил благоустрою території міста Вільнянська затверджених рішенням  від   26.05.2011р. № 8, спалювати тверді побутові  віходи, сміття,  суху рослинність та  опале  листя  на території населених пунктів - заборонено. За порушення даної вимоги, передбачається  адміністративна  відповідальність.  Зокрема, статтею 152 КУпАП передбачено накладення штрафу  на громадян у розмірі від двадцяти до  восьмидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 340-1360 грн.) та на посадових осіб і суб’єктів підприємницької діяльності  від п’ятдесяти до  ста  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( 850- 1700 грн.).

        Тож чи  варто наражати   себе і оточуючих на фінансові  неприємності,  проблеми зі здоров’ям ?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь