Реформа шкільного харчування
На сьогодні питання розбудови системи здорового харчування, забезпечення їдалень (харчоблоків) закладів освіти сучасним обладнанням, що створює безпечні умови організації харчування, та приведення всіх процесів у відповідність до вимог Санітарного регламенту, актуальні і важливі.
Саме цим питанням та питанню роботи закладів освіти у умовах «червоної зони» була присвячена нарада керівників закладів освіти громади яка відбулася 28 жовтня 2021 року.
Як відомо, новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але і форми організації харчування, обладнання харчоблоків, робота з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування.
Директор комунальної установи «Центр з обслуговування, координації діяльності та розвитку освітніх закладів» Вільнянської міської ради Ганова Л.П. ознайомила присутніх з матеріалами третього регіонального форуму «Реформа шкільного харчування», який проходив у м. Дніпро, участь у роботі якого брали голови територіальних громад та уповноважені в управлінні освітою Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Сумської, Харківської та Запорізької областей.
Захід був організований в рамках реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі. Форум проходив за участі Першої леді Олени Зеленської та Прем'єр-Міністра України Дениса Шмигаля.
Міністерство охорони здоров’я вже опублікувало технологічні карти для нового шкільного меню. В технологічних картах є інформація про енергетичну цінність страв та виробів і про наявні в них алергени. Це дозволяє розрахувати, наскільки приготовлена їжа відповідає нормам. Страви можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового.
Технологічні карти може використовувати будь-яка школа і їх не потрібно повторно погоджувати.
Нове меню буде обов’язкове з 1 січня 2022 року.
КУ "ЦЕНТР З ОБСЛУГОВУВАННЯ, КООРДИНАЦІЇ
ДІЯЛЬНОСТІ ТА РОЗВИТКУ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ"
ВІЛЬНЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ