A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Обережно! Вибухонебезпечні предмети!

Дата: 25.11.2021 08:30
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

    24 листопада року до Служби порятунку надійшло повідомлення від жителя с. Дружелюбівка про те, що він виявив значну кількість невідомих вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни на полі поблизу с. Дружелюбівка в напрямку с. Гасанівка Матвіївської громади Запорізького району.

   Під час ідентифікації предметів було встановлено, що знахідкою дійсно є вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни: - авіабомба вагою приблизно 50 кг – 2 одиниці,

- артилерійський снаряд діаметром 203 мм – 2 одиниці,

- артилерійський снаряд діаметром 76 мм – 3 одиниці,

- артилерійський снаряд діаметром 120 мм – 5 одиниці,

- артилерійський снаряд діаметром 150 мм – 1 одиниця,

- артилерійський снаряд діаметром 82 мм – 1 одиниця,

- артилерійський снаряд діаметром 120 мм – 1 одиниця,

- мінометна міна діаметром 50 мм – 6 одиниць,

- артилерійський снаряд від установки «Катюша» - 2 одиниці.

     Знешкодження виявлених вибухонебезпечних предметів здійснює АРЗ СП ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

      Співробітниками  Запорізького районного управління ГУ ДСНС України у Запорізькій області проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення Матвіївської громади, зокрема, сіл Новоіванівське, Дружелюбівка та Кам’яне щодо поводження з підозрілими предметами.

   Рятувальники зауважили: виявивши предмет, зовнішньо схожий на ВНП, не слід самостійно перевіряти його. Зокрема, підіймати, пересувати і взагалі торкатися. Необхідно терміново зателефонувати до Служби порятунку за номером «101», відійти від предмета на безпечну відстань, по можливості огородити його підручними засобами та попередити інших, аби ніхто не потрапив у біду.

   Під час заходу надзвичайники також провели бесіду відносно дотримання правил пожежної безпеки в побуті. Громадянам донесли інформацію про пожежі та статистику загиблих людей на них у Запорізькому районі.

Наприкінці розмови місцеві жителі отримали від вогнеборців інформаційні листівки.

 

У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ТА ПІДОЗРІЛИХ МЕТАЛЕВИХ ПРЕДМЕТІВ, НЕОБХІДНО:

 

- негайно припинити усі роботи в районі виявлення вибухонебезпечного предмета (предметів);

- вивести (відвести) на максимальну відстань усіх людей (не менше 100 метрів), які знаходились поблизу, намагаючись рухатись назад по своїх слідах;

- позначити небезпечне місце добре видимим орієнтиром, де знаходиться цей предмет та огородити його від сторонніх осіб в тому числі дітей; Для огорожі можна використовувати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки матерії тощо.

-повідомити про знахідку службу порятунку за номером «101». Повідомлення робити не поспішаючи, чітко, із зазначенням точної адреси (орієнтирів) місця знаходження вибухонебезпечного предмета);

- очікувати на безпечній відстані від місця знаходження вибухонебезпечного предмета на приїзд фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції, при цьому здійснюючи заходи щодо недопущення до небезпечної зони інших людей.

 

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

 

- палити та використовувати відкритий вогонь поблизу місця, де знаходиться вибухонебезпечний предмет або предмет схожий на нього;

- піднімати, витягувати з ґрунту, зрушувати з місця, кидати, ударяти і розбирати будь-які вибухонебезпечні предмети;

- переносити ці предмети в місця перебування людей.

    Пам'ятайте! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт. У будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі. Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь