A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Стаж служби в органах місцевого самоврядування – як обчислювати

Дата: 29.11.2021 15:04
Кількість переглядів: 306

Закон України від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі – Закон про службу в ОМС) визначає порядок та правові гарантії перебування на службі в органах місцевого самоврядування, правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в ОМС, загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус.

Цей Закон поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування. Посадовою особою місцевого самоврядування, відповідно до статті 2 цього Закону, є особа, яка працює органах місцевого самоврядування (далі – ОМС), має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до статті 22 Закону про службу в ОМС, до стажу служби в ОМС зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до законодавства про державну службу. Саме тут маємо чітко розмежувати періоди дії у часі двох законів:

  • Закону України від 16.12.1993 р. № 3723-XII «Про державну службу», що діяв до 01.05.2016 р.;

  • Закону України від 10.12.2015 р. № 889-VIII «Про державну службу», що набрав чинності 01.05.2016 р.

Пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 10.12.2015 р. № 889-VIII «Про державну службу» передбачено, що стаж державної служби за періоди роботи (служби) до набрання чинності цим Законом обчислюється у порядку та на умовах, установлених на той час законодавством.

Стаж державної служби до 01 травня 2016 року обчислювався відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.1994 р. № 283. Згідно з пунктом 2 цього Порядку, до стажу державної служби зараховувалася робота (служба), зокрема, на посадах в ОМС, передбачених статтею 14 Закону про службу в ОМС, а також на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених КМУ до відповідної категорії посад в ОМС. Крім цього, відповідно до пункту 3 цього Порядку до стажу державної служби включався також, зокрема, час роботи на посадах службовців, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Стаж державної служби після 01 травня 2016 року обчислюється відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229. Згідно з пунктом 4 цього Порядку, до стажу державної служби зараховується, зокрема, час перебування на посадах в ОМС, передбачених Законом про службу в ОМС. У той же час, положень щодо зарахування до стажу державної служби часу роботи на посадах службовців ОМС новий Порядок вже не містить. Отже, час роботи на посадах службовців ОМС після 01 травня 2016 року до стажу державної служби, а так само – до стажу служби в ОМС вже не включається.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь