A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

17 березня - утворення Української Центральної Ради

Дата: 17.03.2022 16:09
Кількість переглядів: 264

Фото без опису

Сьогодні, 17 березня, цікава та знакова дата. В цей день 1917 року - у Києві на Володимирській 42, у приміщенні українського клубу "Родина", з ініціативи Товариства українських поступовців за участю українських політичних партій, військовиків, робітників, духовенства, кооператорів, студентства, громадських і культурних організацій оголошено про утворення Української Центральної Ради.

Головою УЦР заочно обрано Михайла Грушевського, якого тимчасово заступав Володимир Науменко, а товаришами (заступниками) голови - Дмитра Антоновича і Дмитра Дорошенка. Згодом УЦР стане парламентом незалежної України.

В цей самий час у Петербурзі українська делегація на чолі з Олександром Лотоцьким зустрілася з прем'єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).

Центральна Рада працювала до кінця квітня 1918-го - трохи більше року. Проте відіграла видатну роль: проголосила створення Української народної республіки, обрала тризуб у якості герба, а кольорами державного прапору - жовтий і блакитний. Ухвалила "Закон про випуск українських грошей". Затвердила закон про громадянство. Призначила уряд самостійної України. Визначила адміністративно-територіальний поділ України. Нарешті, ухвалила в трьох читаннях Конституцію УНР.

Найголовніші символи сучасної України були офіційно закладені саме тоді.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь