A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

В Україні відзначають День Героїв: історія свята

Дата: 23.05.2022 09:38
Кількість переглядів: 256

 Фото без опису

        Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських борців за свободу та незалежність нашої тисячолітньої держави. Це свято є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

       День Героїв присвятили передусім лицарям Русі-України, козакам Гетьманської Доби, гайдамакам, опришкам, січовим стрільцям, воїнам Армії УНР, ОУН, УПА, героям Небесної сотні та військовим ЗСУ, які зараз віддають свої життя у повномасштабній російсько-українській війні за свободу України.

  Історія свята

       Історія свята розпочинається ще в 1941 році, коли Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв - у цей день у 1938 році було вбито борця за незалежність України, полковника Армії УНР Євгена Коновальця. Також у травні пішли із життя кращі сини України ХХ століття: Микола Міхновський, ідеолог українського самостійництва, та Симон Петлюра, головний отаман військ УНР та голова директорії УНР.

       До відновлення Україною незалежності свято відзначалося підпільно, а після 1991 року почало набувати розголосу: проводились культурно-масові заходи, офіційні урочистості, покладання квітів, відправлялись панахиди.

       А зараз, після початку повномасштабної російсько-української війни, у цей день вшановують пам'ять про загиблих воїнів-захисників України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь