Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Випадки колабораціонізму повинні розглядатися відповідно до норм чинного законодавства

Дата: 22.07.2022 09:17
Кількість переглядів: 385

Фото без опису

Для державних службовців та представників місцевого самоврядування відбувся семінар-нарада щодо роз'яснення основних норм законодавства, що стосуються теми "колаборації". До заходу долучився керівник ЗОВА Олександр Старух та його заступники.

15 березня набув чинності Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність», яким в Україні передбачено кримінальну відповідальність за вчинення низки діянь, що сприяють збройній агресії російських військ на території України. Також при розгляді теми колаборації слід звернути особливу увагу на статтю 111 Кримінального кодексу України про Державну зраду. Так, відповідно до статті,  державна зрада - діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Уся законодавча база потребує особливо уважного вивчення, адже містить у собі багато нюансів. Висновки робляться з огляду на теоретичний зміст нового законодавства, адже практичного застосування такої судової практики наразі немає.

Як зазначили на семінарі, важливим під час розслідування випадків колаборації є урахування умов, через які громадянин України почав співпрацювати з представниками рф такі як час початку співпраці, тиск, здійснений окупантами, добровільність/не добровільність дій, поширення пропаганди, політичної агітації, скоєння будь-яких дій, які можуть сприяти продовженню збройної агресії та психологічного тиску представниками рф проти цивільного населення України, поширення фейкової інформації і т.д. Покарання у вигляді позбавлення волі, конфіскації майна або штрафу залежить безпосередньо від скоєних дій.

Крім цього, представникам влади надали роз'яснення щодо регулювання трудової діяльності, а також врегулювання роботи та умови звільнення працівників під час воєнного стану.

Звертаючись до присутніх на нараді службовців, Олександр Старух підкреслив, що у випадку виявлення можливих колаборантів необхідно одразу  повідомляти про це представникам правоохоронних органів, які у подальшому будуть здійснювати належну перевірку. Очільник ЗОВА закликав не йти на співпрацю з окупантами та діяти виключно в межах законодавства України.

Департамент культури та інформаційної політики Запорізької ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь