Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

 ЗНАЄМО СВОЇХ

Дата: 06.02.2023 14:01
Кількість переглядів: 361

 Фото без опису  

 

                   
Ви знаєте, хто винайшов протигаз?
    Нащадок волинських дворян Микола Зелінський у 1915 вигадав власний спосіб захисту від хімічної атаки та створив перший протигаз.
   22 квітня 1915 року поле бою в Бельгії вкрила жовто-зелена хмара. У повітрі відчувався аромат ананасів та перцю. Саме так вперше в історії військо Кайзера застосувало хімічну зброю. Хлор викликав задушливий кашель, біль у грудях, у легенях збиралась вода, а за кілька днів людина помирала.
      Подібну дію мав і фосген, але його впізнавали за запахом гнилої риби. А третій вид газу – він же і найбільш підступний – гірчичний. Той вражав усі вологі частини тіла – очі, спітнілу шкіру, промоклі у траншеях ноги.
      Солдати починали блювати, втрачали зір, а тіло вкривалось пухирями. Лише за перші 3 тижні цей газ убив та важко травмував 14 тисяч солдат. Артилерія назавжди змінила своє обличчя – тепер боялись не лише снаряду, а й речовин, які він вивільняв.
Микола Зелінський дослідив унікальні властивості дешевого та доступного активованого вугілля, яке здатне абсорбувати велику кількість шкідливих речовин. 
     Разом з інженером Кумантом вони зпроектували контейнер із металевими сітками, між якими перекладали шари вугілля, до яких прикріплювали резинову шапку.
      Але такий протигаз мав свої недоліки – гума з часом тріскалась і проривалась, пластини вугілля ламались, перетирались, тож солдати часто вдихали дрібне вугілля. Але попри це – засіб рятував від усіх наявних на той час видів газу. Зелінський отримував із фронту листи подяки, а його протигази виготовляли і для союзних військ.

 

Вільнянська Централізована Бібліотечна Система     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь