Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

ЗАКЛАДИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРОДОВЖУЮТЬ ПРАЦЮВАТИ НАД ФОРМУВАННЯМ ОСВІЧЕНОГО МАЙБУТНЬОГО

Дата: 06.03.2023 11:23
Кількість переглядів: 127

 

Фото без опису

Під головуванням начальника ЗОВА Юрія Малашка відбулось чергове засідання координаційної ради ректорів закладів вищої освіти при облдержадміністрації. Участь у заході взяли керівники всіх закладів вищої освіти області. Модерацію заходу здійснював заступник очільника ОДА Віталій Сиволап. Директорка Департаменту освіти і науки ОДА Людмила Бухаріна презентувала систему вищої освіти області.

Юрій Малашко нагадав про важливість спільної мети обласної влади та керівників закладів освіти - зробити так, щоб діти Запорізького регіону здобували освіту та були високо кваліфікованими фахівцями. Наразі основна мета - це перемога та майбутнє дітей, тому очільник ЗОВА звернув увагу на потребу залучати міжнародних партнерів до покращення системи освіти в регіоні та надавати додаткові можливості для здобувачів освіти регіону навчатися за найвищими стандартами. 

  • На жаль, частина дітей залишилась на тимчасово окупованій території, де навчаються за нав’язаною окупантами програмою. Також не забуваємо про тих, хто пішов на співпрацю з окупантами та намагається впроваджувати пропагандистську систему. Намагаючись створити “рускій мір” вони не цураються нічого та використовують нашу молодь у своїх протиправних діях. Наше завдання звільнити території та забезпечити гідний рівень освіти. Сьогодні ми боремось не лише за наші землі, а й за серця людей, - наголосив Юрій Малашко.

Ректори розповіли, що у період воєнного стану студенти регіону активно долучаються до підтримки України: працюють, продовжують дистанційне навчання, займаються волонтерством. Самі ж установи стали прихистком для великої кількості вимушених переселенців та з перших днів надають ВПО місце проживання, харчування, медичну та психологічну допомогу. Крім цього, на базі запорізьких установ працюють переміщені з тимчасово окупованих територій університети та волонтерські центри.

Крім цього, обговорили поточні проблеми закладів, зокрема процес онлайн навчання та нестачу технічного обладнання, релокацію деяких установ у зв’язку з тимчасовою окупацією територій, міграцію кадрового потенціалу та здобувачів освіти. Важливим питанням для обговорення було організація та проведення вступної кампанії 2023 року. Через ряд воєнних викликів ректори наголосили на потребі врахування в умовах вступу особливої ситуації Запорізького регіону.

Спираючись на досвід вже звільнених територій, керівництво релокованих закладів вже готується відновлювати повноцінну діяльність та матеріально-технічну базу після деокупації. Також, багато ЗВО постраждали внаслідок бойових дій. Юрій Малашко зазначив, що через збереження ризику обстрілів повне відновлення та ремонт буде проводитись лише після деокупації територій.

Також голова звернув увагу, що обласна державна адміністрація ставить пріоритетним і визначає одним із головних завдань для закладів освіти всіх типів і форм власності - створення безпечного середовища для учасників освітнього процесу, навчання здобувачів освіти основам безпеки життєдіяльності та виховання в них потреби жити за законами й правилами, які забезпечують повсякденну безпеку.

  • Спільними зусиллями зможемо створити сучасну ефективну систему вищої освіти, яка може задовольняти потреби громадян, економіки та суспільства та буде конкурентоспроможною на ринку освітніх послуг, - підкреслив Юрій Малашко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь