Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

209 років з народження Тараса Шевченка: за що ми шануємо нашого Кобзаря

Дата: 09.03.2023 15:51
Кількість переглядів: 282

Фото без опису

    9 березня ми вшановуємо Тараса Шевченка, який пробудив українців від національної сплячки. 9 березня 1814 року в маленькому селі Моринці нині Черкаської області народився хлопчик, якому було назначено долею стати Пророком для українців, пробудити нас від національної сплячки і прославити українську літературу.
     Тарас Шевченко народився у дуже складний час для України, коли ми не мали власної незалежної держави і були закріпачені указом Катерини II. Патріотичної поезії Тараса Шевченка дуже боялась Російська імперія, яка намагалася русифікувати усіх українців. Шевченка прозвали Кобзарем, тобто хранителем народної пам'яті. А його настанови до нащадків стали для нас надзвичайно актуальними під час повномасштабної війни з Росією.
       Тарас Шевченко.  Його ім’я стало символом України. Його називають провісником нового життя, народним пророком, титаном духу, який уболівав за долю рідного народу, тому й залишив нащадкам духовний заповіт, що передається із покоління в покоління, від роду до роду. Духовну велич і красу українського слова він підніс на найвищу височінь. Тарас Шевченко був, є і навіки залишиться найголовнішою особистістю у становленні нашої держави.
        20 вересня 2019 року у Вільнянську на території парку ім. Т.Г. Шевченка було урочисто відкрито пам'ятник Кобзарю, який виготовили у Харькові.  Літературні читання творів видатного поета стали традицією 9 березня кожного року, але цього року їх нема, бо воєнний час змінив життя країни та громади в цілому.                                   Міський голова Наталя Мусієнко, заступник міського голови Дмитро Власенко, секретар міської ради Світлана Шраменко, начальник відділу освіти та культури Лариса Ганова та працівники відділу освіти та культури поклали квіти до пам’ятника Кобзаря, увіковічили пам’ять про нього. Тараса Шевченка пам’ятаємо, шануємо, згадуємо й у школах на літературних читаннях, й на гуртках в Zoom конференціях, про поета чимало цікавих фактів з його біографії та творчості.

“Свою Україну любіть. Любіть її… Во врем’я люте.

В останню тяжкую минуту за неї Господа моліть...”

Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!

Т.Г. Шевченко

       Шевченкове Слово – духовний код нації, воно є шляхом до самоутвердження і духовного зростання народу, воно пробуджує почуття національної гідності та честі, шани й любові до рідної культури, мови, звичаїв.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь