A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

ЗНАЙ СВОЇХ

Дата: 14.03.2023 16:50
Кількість переглядів: 184

 

Фото без опису


      14 березня народився Амвросій Бучма, український театральний і кіно актор. Закінчив чотирикласне нормальне училище, вчився у єдиній у Львові українській гімназії.
     Наука давалася йому надзвичайно легко, почали проявлятися акторські таланти. У 1905 р. він став хористом і танцюристом Львівського театру товариства «Руська бесіда» – одного з найвідоміших у Галичині і єдиного в усій Західній Україні, де ставились спектаклі українською мовою. Крім п’єс національних авторів – М. Кропивницького, М. Старицького, І. Тобілевича, І. Франка, П. Мирного та інших, театр ставив західноєвропейську класику. З оперних вистав незмінний успіх мали «Наталка Полтавка», «Запорожець за Дунаєм», «Мадам Батерфляй», «Кармен», «Травіата», «Казки Гофмана», «Фауст» та ін. 
У 1919 р. організував «Новий львівський театр» у Дрогобичі, на базі якого було утворено театр ім. І. Франка. 
      У грудні 1922-го вступає до створеного Курбасом Мистецького об’єднання «Березіль» у Києві. Тут він зіграв свої знамениті ролі: Лейбу в «Гайдамаках», Воротаря-блазня в «Макбеті» Шекспіра, Дударя в «Диктатурі» Івана Микитенка, Пузиря в «Хазяїні» Івана Карпенка-Карого. Тоді ж починає зніматися у фільмах, працюючи без дублерів: вискакує на ходу з фаетона; стрибає з другого поверху у авто, що рухається; стоїть на руках на балконі 12 поверху. На Одеській кіностудії зіграв роль Тараса Шевченка в однойменному фільмі 1926 року. Також А. Бучма багато знімався в німому кіно — Микола («Микола Джеря»), Микола Задорожний («Украдене щастя» Франка). 
     Під час Другої світової війни в евакуації продовжував театральну діяльність,  у повоєнні роки знімався у фільмах, грав у театрі, займався режисурою в театрі й кіно. У виставі «Макар Діброва» виконав роль шахтаря, який отримує звістку про смерть сина. Актор відмовився виконувати у цей момент довгий монолог, замінивши його безмовним п’ятихвилинним сюжетом із всього лиш однією фразою «Сину мій, сину…». За цю роль А. Бучма у 1949 р. отримав другу Державну премію. Пізніше консультував фільми, викладав у Київському інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого.
Амвросій Максиміліанович Бучма помер 6 січня 1957 р. Актор похований на Байковому кладовищі в Києві.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь