A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Про пенсії з 1 березня

Дата: 14.03.2023 16:51
Кількість переглядів: 142

 

       З 1 березня підвищено пенсії запорізьких пенсіонерів З 1 березня 2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області проведено перерахунок пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році». Вона передбачає проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів. Цього року розмір індексації пенсій становить 19,7%.

    Механізм проведення зазначеного перерахунку полягає у перерахуванні раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарних роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.

    Так, пенсії, призначені за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до 2020 року, перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення у розмірі 1,197. До пенсій, призначених за зверненнями, що надійшли до 31 грудня 2022 року включно, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн. Ця доплата встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20930 грн). Перерахунку підлягали пенсії за віком, по інвалідності, за вислугу років та у разі втрати годувальника, призначені за нормами Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», а також пенсії по інвалідності та у разі втрати годувальника, призначені за Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Пенсії, призначені у 2023 році, перерахунку не підлягають. Щодо додаткових гарантій мінімальних пенсійних виплат.

   Встановлено нові розміри мінімальних пенсійних виплат громадянам певного пенсійного віку з певною кількістю страхового стажу: - непрацюючим пенсіонерам віком понад 65 років зі стажем 30/35 років – 3120 грн; - пенсіонерам, віком 80 років і більше, зі стажем 25/20 років – 3120 грн; - пенсіонерам, віком від 70 до 80 років зі стажем 30/35 років або віком від 75 до 80 років за наявності стажу 20/25 років – 3000 грн, якщо страховий стаж менше – пропорційно до наявного страхового стажу виходячи з 3000 грн; - особам, яким не виповнилося 70 років зі стажем 30/35 років, а також особам з інвалідністю І групи незалежно від віку та тривалості страхового стажу – 2760 грн. В інших непрацюючих осіб, які не відносяться до вищезазначених категорій, розмір мінімальної пенсійної виплати збільшився з 2100 грн до 2520 грн. Щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком від 70 років зберігаються у попередніх розмірах: • 570 грн – особам від 80 років; • 456 грн – особам віком від 75 - 79 років; • 300 грн - особам віком від 70 - 74 років.

        Щодо індексації мінімальних розмірів пенсій чорнобильців. В усіх випадках розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, не може бути нижче: - для осіб І групи інвалідності – 8187,48 грн; - для осіб ІІ групи інвалідності – 6549,98 грн; - для осіб ІІІ групи інвалідності – 4912,48 грн. Підвищенню на коефіцієнт збільшення 1,197 підлягають пенсії, призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством). Також, збільшуються мінімальні пенсії по інвалідності, передбачені цим Законом. Слід зазначити, що для кожного пенсіонера розмір підвищення визначався індивідуально. Сума мінімального підвищення становить 100 грн, максимального – 1500 грн. Середній розмір підвищення для цивільних пенсіонерів склав 641 грн, для військових – 1043 грн. Усі перерахунки проведено автоматично, без додаткових звернень громадян до сервісних центрів Головного управління. Додатково: Вищезазначеною постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 з 1 липня 2023 року заплановано проведення індексації пенсій, призначених відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України» та «Про наукову і науково-технічну діяльність».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь