Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Всесвітній день свободи преси

Дата: 03.05.2023 10:30
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

 

     Сьогодні, 3 травня, відзначається Всесвітній день свободи преси.
Його відзначають починаючи з 1993 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила це на своїй 48-й сесії з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО.
      Саме 3 травня 1991 року на семінарі ЮНЕСКО у місті Віндгук (Намібія) була підписана Віндгукська декларація, у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.
       Відтоді Віндгукська декларація 1991 року є прикладом та каталізатором боротьби за свободу преси у всьому світі. Вона стала джерелом натхнення для регіональних декларацій, сприяла підвищенню професійних та етичних стандартів журналістики, відкрила шлях для активної діяльності організацій з питань свободи преси та стимулювала реформи законодавства у сфері медіа та розвитку вільних, незалежних та плюралістичних засобів масової інформації.
     Українська преса, як політична трибуна колоніально пригнобленої нації і за Російської імперії, і в епоху тоталітарного СРСР вимушена була розвиватися в умовах тиску, заборон і прямого насильства.
      Українці завжди дорого платили за те, аби їхнє друковане слово було вільним. За поширення редагованого В’ячеславом Чорноволом «Українського вісника» громадяни отримували реальні терміни ув’язнення. Найдорожчу ціну за відстоювання вільного слова вже у незалежній Україні заплатив журналіст Георгій Гонгадзе.
        Для України ваша професія є визначною, адже свобода, у якій працюють журналісти, цілком відображає стан дотримання прав і свобод у всьому суспільстві.
       ВітаємоВас з вашим професійним святом. Бажаємо, завжди натхнення та витримки у ваших діях, а також завжди достовірної і правдивої інформації!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь