Що треба знати про гострі кишкові інфекції 🔬
Що треба знати про гострі кишкові інфекції 🔬
❗️ Запорізька область, разом із іншими південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями по Україні. У теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності на гострі кишкові інфекції.
Дуже часто захворювання пов'язані із вживанням таких продуктів як: в’ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін. Також дуже часто чинником передачі служать погано помиті овочі, фрукти та ягоди.
✅ В більшості випадків тільки від людини залежить, захворіє вона кишковою інфекцією або ні. Щоб запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції, треба дотримуватись наступних основних правил:
🌞 В спекотну пору року дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною.
Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування.
🟢Правила захисту від харчових отруєнь і кишкових інфекцій:
✔️ Чистий посуд;
✔️ Чиста вода;
✔️ Чисте приміщення;
✔️ Прості гігієнічні правила для персоналу, які залучені до технологічних процесів;
✔️ Роздільне використання та зберігання харчових продуктів та інвентаря.
✔️ Мийте руки перед вживанням їжі.
ДУ Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України