Вільнянська міська територіальна громада
Запорізька область

Освітянська нарада

Дата: 30.08.2023 17:10
Кількість переглядів: 229

 

 

Фото без опису

 

       Сьогодні традиційно підвели підсумки навчального року, що минув та обговорили нагальні питання на наступний рік у дистанційному форматі на нараді освітяни Вільнянської міської територіальної громади. У 2022/2023 навчальному році вони працювали в умовах повномасштабної війни, яку розгорнула 24 лютого2022 року проти України російська федерація. 
      Незважаючи на всі події навчального року, здобувачі освіти продовжують навчатися, здобувати перемоги у олімпіадах, конкурсах, особистих досягненнях у навчанні. Грамотами були нагороджені учні та педагоги ліцею “Перспектива” за 1 місце у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «ДЖУРА», які на нараді показали свій виступ. А учні та педагоги Новогупалівської та Любимівської гімназій громади були відзначені подяками за участь у грі “Джура”.
        Зараз триває не просто кривава війна, це геноцид нашого народу, екоцид, знищення інфраструктури, житла, закладів освіти, грабунок наших матеріальних і культурних цінностей, депортація дорослих і дітей. 553 дні тривають запеклі бої, а вся територія України щоденно обстрілюється російськими крилатими ракетами і безпілотниками. 
В Запорізькій області зруйновано 225 закладів освіти: 126 – закладів загальної середньої освіти, 65 закладів дошкільної освіти, 20 закладів професійної (професійно – технічної) освіти, 5 закладів вищої освіти та 9 закладів позашкільної освіти. Зазнали пошкоджень і три заклади нашої громади. 
       Освіта має спиратися на те краще, що створено за останні роки: НУШ, ЗНО та інші надбання. Ці здобутки слід розвивати та масштабувати.
      Розглянули на нараді питання фінансування, кадрового забезпечення, інклюзивну освіту, позашкільну освіту, безпечне освітнє середовище, повну загальну середню освіту, дошкільну освіту, - і все це в період війни та дистанційного навчання!
      Комітет із питань освіти ВР чимало зробив, щоб НУШ продовжувала фінансуватися. Найближчим часом ухвалюватимуть постанову щодо виділення цільової субвенції на НУШ у 1,5 млрд грн. Навчатимемо й надалі вчителів, закупимо обладнання. Нині працюємо з Кабміном над механізмами фінансування.
Що чекає на школи?
Ключові зміни, які заплановані:
нова система оплати праці для вчителів і директорів;
зміна принципів підбору та навчання працівників і менеджерів;
сертифікація всіх вчителів;
створення сучасної ефективної мережі закладів освіти;
повна трансформація шкільного простору;
цифровізація та моніторинг якості освіти;
перезавантаження НУШ на початковому та базовому рівнях освіти;
створення мережі академічних ліцеїв — на базі нових стандартів старшої школи та кредитно-модульної системи.
       Освіта має бути спрямована на креативну, вільну людину, яка розділяє цінності демократичного суспільства! Вперед за знаннями у новому навчальному році! Все буде Україна!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора