Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Вимоги законодавства у сфері державного регулювання цін, державного ринкового та метрологічного нагляду

Дата: 20.09.2023 08:11
Кількість переглядів: 159

Фото без опису

Фахівці Держпродспоживслужби  із суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі Вільнянської міської територіальної громади Запорізького району Запорізької області  обговорили  вимоги законодавства  у сфері державного регулювання цін, державного ринкового та метрологічного нагляду 

 

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області  продовжують здійснювати  роботу у напрямку розвитку  превентивних інструментів захисту прав споживачів.

Так, 19 вересня 2023 року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за сприяння Вільнянської міської ради та Запорізької обласної військової адміністрації проведено семінар для підприємців (субєктів господарювання) Вільнянської міської територіальної громади на тему: "Особливості застосування законодавства у сфері державного регулювання цін, державного ринкового та метрологічного нагляду і здійснення контролю за його дотриманням”.

Головними спікерами заходу стали: завідувачка сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Антоніна Дзигало та начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Черних Анастасія.

На зустрічі було зазначено, що для забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223 та розпорядження Запорізької обласної державної адміністрації від 18.07.2023 № 371 спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, у т. ч. спільно зі спеціалістами Головного управління Держлікслужби у Запорізькій області, здійснюється постійний контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на визначені товари, серед яких продукти харчування, пальне та лікарські засоби.

Під час контролю неодноразово були виявлені випадки порушення вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на соціально значущі товари. Зокрема, деякі товари   підприємці реалізовували із застосуванням завищених рівнів торговельних надбавок.

У зв’язку з цим під час заходу суб’єктам  господарювання  нагадали про вимоги законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на продукти харчування, лікарські засоби та медичні вироби.

Зокрема, увагу присутніх звернули, серед іншого, на дотримання вимог:

- постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 № 650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану», згідно з якою до кінця періоду воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування на такі продовольчі товари вітчизняного виробництва (крім товарів, маркованих як органічна продукція) як борошно пшеничне вищого сорту, хліб житньо-пшеничний, батон, молоко пастеризоване жирністю                     2,5 відсотка (у плівці), яйця курячі категорії С1,  тушку курячу, четвертину тушки курячої, олію соняшникову рафіновану встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу;

- постанови Кабінету Міністрів України  від 17.10.2008 № 955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та медичні вироби”, якою встановлено у т.ч. граничні рівні торговельних (роздрібних) надбавок при реалізації лікарських засобів та медичних виробів від 10% до 25% (залежно від категорії лікарського засобу та його закупівельної ціни).                                                                                                                                                                                      

У ході проведення заходу також було наголошено на необхідності виконання вимог Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність», а саме:

- щодо відновлення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки з червня 2023 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.2023 № 440;

- щодо періодичної повірки категорій законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки  згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2015 № 374;

- щодо міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями відповідно до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України  від 13.10.2016 № 1747, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.11.2016 № 1417/29547.

Крім того, суб’єктів господарювання попередили про про відповідальність за порушення законодавства про ціни та ціноутворення, державного ринкового та метрологічного нагляду, а також закликали дотримуватися діючих норм законодавства у цих сферах.

Під час зустрічі запрошені отримали вичерпні відповіді на свої питання  від спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Цього ж дня у приміщенні Вільнянської міської ради здійснювався прийом громадян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Мешканці населених пунктів Вільнянської міської територіальної громади змогли отримати консультації у сферах захисту споживачів, реклами, антитютюнового законодавства, державного регулювання цін та інших.

  Нагадуємо, що консультацію з питань, що належать до компетенції   управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, можна отримати за адресою: м. Запоріжжя, пр. Маяковського, буд. 20-А, каб. 706, 703 або за телефонами (+38061) 239-73-17, (+38061) 239-73-27.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp.

 

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь