Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Захист прав дітей під час війни

Дата: 12.10.2023 16:35
Кількість переглядів: 411

 

Фото без опису

 

 

      Військові дії впливають на кожну дитину громади, але особливо потерпають діти, які стали жертвами фізичного, сексуального чи психологічного насильства. 
       Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії російської федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;
2) зазнали фізичного, сексуального насильства;
3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;
6) зазнали психологічного насильства.

     З метою захисту прав дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, виконавчий комітет розпочав роботу щодо надання відповідного статусу. 
      Із заявами до служби у справах дітей звернулися законні представники 8 дітей. Як зазначила начальник служби у справах дітей Вільнянської міської ради, Олена Павлюк, - всі звернення стосувалися психологічного насильства щодо дитини. Хочу пояснити, що у пункті 2 Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року № 268, визначено, що психологічне насильство, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів - моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок її проживання/перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, її внутрішнього переміщення або переміщення за кордон, як наслідок залишення свого місця проживання/перебування у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, а також загибелі (зникнення безвісти), потрапляння у полон, смерті внаслідок отриманих у результаті збройного конфлікту поранення, контузії або каліцтва на території України чи за кордоном її батьків або одного з них - із числа цивільних осіб, а також її батьків або одного з них - з числа осіб, визначених пунктом 2 Порядку надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р.
            Для отримання додаткових роз’яснень - звертатися до служби у справах дітей. Всі дані вносяться у базу Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». Надалі ця категорія дітей знаходиться на контролі Вільнянської міської служби у справах дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь