Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Патронат над дитиною: що потрібно знати майбутнім вихователям  

Дата: 02.11.2023 10:25
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

    26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.             

          Патронатна сім’я — це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки даній формі влаштування діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію. Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї становить до трьох місяців (в окремих випадках — до 6-ти місяців). За цей час органи опіки та піклування проводять роботу з батьками дитини і визначають де їй буде краще. При цьому можливість повернення дитини до батьків має бути пріоритетом в роботі з сім’єю.

       Хто може бути патронатним вихователем? Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки), та від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі, мають досвід виховання дітей, пройшли курси спеціальної підготовки і не були засуджені або позбавлені батьківських прав. Патронатні вихователі отримують заробітню плату 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць за надання послуг  (з 1 січня 2023 року – 2684,00 грн. х5), тобто 13420 грн. Окрім того передбачене грошове забезпечення на утримання влаштованої під патронатом дитини обсягом 2,5 прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць (для дітей віком від 0 до 6 років – 5680 грн (2272 грн. х2,5), а для дітей віком від 6 до 18 років – 7082,5 грн (2833,00 грн. х2,5)). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної. Також держава гарантує сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

      Для реєстрації кандидати у патронатні вихователі подають:
заяву про наміри стати патронатним вихователем;
копію свого паспорта та паспорта добровільного помічника;
копію трудової книжки кандидата (у разі наявності);
висновки про стан здоров’я кандидата та осіб, які проживають разом з ним;  довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом;
копію документа, що підтверджує право власності або користування житлом;
письмову згоду на влаштування дітей під патронат від усіх членів сім’ї кандидата, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.
         Особи, які бажають стати патронатними вихователями, повинні пройти первинний відбір, що здійснює соціальна установа разом зі службою у справах дітей місцевої державної адміністрації або виконавчого органу місцевої ради. Далі кандидат в вихователі проходить обов’язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики, і укладає договір про надання послуг з патронату над дитиною. Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання або виявлення дитини. Після його прийняття не пізніше ніж через п’ять робочих днів із патронатним вихователем укладається договір про патронат над дитиною. Дізнатися більше про умови та можливості оформлення патронату над дітьми можна найближчій службі у справах дітей, адресу і контакти якої можна знайти за посиланням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь