Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Послуги з ментального здоров’я можна отримати безоплатно у сімейного лікаря

Дата: 18.01.2024 15:14
Кількість переглядів: 190

 

 

Фото без опису

 

       Нині кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — мають змогу отримати послуги з ментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Наразі звернення до сімейного лікаря чи педіатра — максимально доступна та зрозуміла для всіх українців можливість отримати підтримку, повʼязану з ментальним здоровʼям. Вона реалізована в межах пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування». Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у всіх скаргах на здоров’я. У тому числі й у питаннях ментального здоровʼя, адже воно є невіддільним від фізичного. Вплив ментального здоров’я на фізичне, так само як і навпаки, є очевидним й науково та практично доведеним. Тому, якщо маєте потребу в психологічній підтримці – поговоріть із своїм сімейним лікарем.

      КНП «Вільнянський центр первинної медико-санітарної допомоги» Вільнянської міської ради уклав договір з НСЗУ у 2023 р. «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». У 2024 році також планується підписання даного договору. На теперішній час очікується проєкт договору.

       Медичні працівники закладу пройшли онлайн - курс та очні навчальні тренінги із клінічного ведения психічних розладів по Програмі дій ВООЗ з усунення прогалин у сфері охорони психічного здоров'я (mhGAP) , а саме: сімейні лікарі — 11 чоловік, що складає 45,8% від зайнятих посад; сімейні медичні сестри — 9 чоловік, що складає 6,1% від зайнятих посад. Отримано відповідні сертифікати. Також у серпні 2023 р. 1 - сімейний лікар, 1 —сімейна медична сестра та 1 — водій отримали сертифікати про проходження тренінгу Товариства Червоного Хреста України з першої психологічної допомоги. Потреби осіб, які постраждали внаслідок військової arpeciï, внутрішньо переміщеним особам, військовослужбовцям та членам ïx сімей, визначаються при зверненні цих осіб до сімейних лікарів KHП «Вільнянський ЦПМСД» BMP, які проводять скринінг на наявність розладів психіки та поведінки у пацієнта.

      У KHП «Вільнянський ЦПМСД» BMP розроблено заходи відповідно до Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Олени Зеленської із психологічної підтримки вразливим категоріям громадян, а саме:

-визначення емоційного стану пацієнта та поведінкових проявів його та членів родини під час першого візиту до сімейного лікаря;

-інформування та узгодження можливості подальшого спілкування (очно, телефоном, шляхом використання месенджерів, в режимі онлайн тощо) та отримання індивідуальних консультацій для дорослих членів сім'ї та дітей;

-надання першої психологічної підтримки та допомоги (за потреби) та забезпечення психосоціальної підтримки ;

-проведення індивідуальної роботи сімейними лікарями щодо надання психологічної допомоги, коригування психологічних станів та поведінки членів сімей;

-навчання технікам управління стресом (вправи на розслаблення, дихальні вправи, тощо); проведення психоосвіти про стрес; проведения заходів для дітей відповідно до віку;

-організація роботи груп підтримки та самодопомоги;

-визначення соціальних потреб пацієнтів та в тому числі потреб піклувальників.

     Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби – перенаправити до вузького фахівця. Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки з ментального здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який зможе вам допомогти.

     Ви можете обговорити із сімейним лікарем такі стани: порушення сну, тривалу відсутність апетиту, тривогу, нав'язливі думки про те, що може статися щось погане.

     Варто зазначити, що така послуга з охорони психічного здоровʼя є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України на 2024 рік.

    Переглянути їх перелік та знайти найближчий до вас можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ – для цього потрібно подзвонити за номером 16-77.

     Наступний етап роботи МОЗ — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів.

Довідка: Mental Health Gap Action Programme була запущена ВООЗ у 2008 р. і нині впроваджується у понад 100 країнах світу, у т. ч. і в Україні. Мета програми — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та інш. Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою та інш. Також лікарів навчають виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь