Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Оплата населення за спожиті житлово- комунальні послуги

Дата: 14.02.2024 09:39
Кількість переглядів: 161

 

Фото без опису

 

           За інформацією Запорізької райдержадміністрації станом на 01.12.2023 заборгованість населення підконтрольних Україні територій Запорізької області становила 2 млр 378 млн 365 тис.грн., що на 3,7 % більше ніж станом на 01.01.2023. Заборгованість населення за видами комунальних послуг є такою:
-постачання теплової енергії та гарячої води–1млр 630млн.563 тис.грн., що 6,4 % менше ніж станом на 01.01.2023;
-централізоване водопостачання та централізоване водовідведення –
645 млн 605 тис.грн., що на 36% більше ніж станом на 01.01.2023;
-поводження з побутовими відходами -102 млн. 197 тис.грн, що на 34,2% більще ніж станом на 01.01.2023.
       При цьому Міністерство розвитку громад та територій зазначило, що рівень оплати за комунальні послуги по Запорізькій області (88,0%) є одним з найнижчих по Україні.
         Насамперед зазначимо, що в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України постановою від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» (зі змінами) заборонив:
– нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річні, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
– припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.
          Відповідно до статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» громадяни, які понад 30 днів не проживають у своїй квартирі чи будинку можуть не сплачувати житлово-комунальні послуги.  (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку).
Важливо: зазначена норма діє за умови, що споживачі, які покинули своє місце проживання, надали виконавцю комунальних послуг або іншій уповноваженій особі у паперовій або електронній формі довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або інші документи, що підтверджують їх відсутність у будинку, в якому вони є споживачами. Зокрема, це можуть бути довідки з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, тощо.
          У цей складний для всієї країни час, комунальні підприємства продовжують працювати: своєчасно подають воду, вивозять тверді побутові відходи, здійснюють водовідведення. Тим самим комунальні підприємства забезпечують роботу закладів та інших підприємств, створюють належні умови життєдіяльності для  населення громади.
       Але водночас підприємства-надавачі послуг потребують вашої підтримки. Без своєчасної оплати за комунальні послуги ці підприємства  не можуть сплачувати за спожиту електроенергію, придбати паливо для техніки, виплачувати заробітну плату своїм працівникам. А це може призвести до перебоїв у надані комунальних послуг. 
           Шановні мешканці Вільнянської міської територіальної громади! Просимо Вас вчасно розраховуватись за житлово-комунальні послуги та не допускати накопичення заборгованості у майбутньому, для надійного та безперебійного забезпечення ваших осель, підприємств та закладів громади водою, світлом, теплом, а також підтримкою нашої території у належному санітарному стані.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь