Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Послуги ВПО по Вільнянській ТГ

Дата: 16.02.2024 15:36
Кількість переглядів: 251

 

Фото без опису

 

Через війну значна кількість українців покинули рідні домівки та змушені були шукати прихисток в інших громадах. Вільнянська територіальна громада знаходиться близько до території, де проводяться бойові дії, тому в нашій громаді перебуває значна кількість внутрішньо переміщених осіб, більшість яких з ТОТ Запорізької області.

Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців на новому місці.

Послуги з працевлаштування

Якщо особа виїхала з окупованої території, не встигла звільнитися з місця роботи, служба зайнятості за заявою особи проводить процедуру звільнення. Після звільнення допомагаємо тепер вже безробітній особі шукати новий вид зайнятості. З початку повномасштабного вторгнення за сприяння служби зайнятості пройшли процедуру звільнення 22 ВПО по Вільнянській ТГ, а потім 12 з них ми знайшли нову роботу.

З початку війни взагалі працевлаштовано на нове місце роботи 59 ВПО, які мешкають у Вільнянській громаді. Наша громада знаходиться у транспортній доступності до обласного центру, де працюють великі підприємства, тому ми часто пропонуємо вакансії у Запоріжжі. І ці підприємства охоче приймають на роботу переміщених осіб: «Мотор Січ», «Запоріжабразив».

Професійне навчання

Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за професіями, які користуються попитом на ринку праці. Зараз більше проводимо підвищення кваліфікації працівника у вигляді стажування на робочому місці. Таке навчання дуже актуальне для ВПО, тому що пошук нової роботи завжди зв’язаний зі зміною виду діяльності. З початку вторгнення стажування пройшли 7 переміщених осіб Вільнянської ТГ та після закінчення навчання працевлаштовані на ці підприємства.

Ваучер на навчання

Громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання. Ваучери видаються окремим категоріям громадян, зокрема і внутрішнім переселенцям. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію. Це теж дуже актуально для ВПО, для підвищення свого професійного рівня або зміни виду діяльності. 12 мешканців Вільнянської громади, зі статусом ВПО, зараз навчаються за ваучером.

Суспільно корисні роботи

У рамках урядової програми «Армія відновлення» служба зайнятості залучає безробітних до виконання суспільно корисних робіт. Безробітні приводять у належний стан об’єкти цивільного захисту населення, розбирають завали, ремонтують пошкоджені приміщення, заготовляють дрова, допомагають готувати їжу для військових, плетуть маскувальні сітки та виготовляють окопні свічки. Коли виникла необхідність проводити розбір завалів Пологового відділення Вільнянської лікарні 6 безробітних (з них 2 переміщені особи), які були залучені до суспільно корисних робіт, працювали на цьому об’єкті.

Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО

Таким чином держава стимулює брати на роботу переселенців.

Служба зайнятості компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів безробітних з числа ВПО. Максимальна тривалість виплат – 3 місяці та 6 місяців (у разі працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю) з дня працевлаштування ВПО. На період дії воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО.

З початку повномасштабного вторгнення підприємства і ФОП, які ведуть діяльність на території Вільнянської ТГ, теж скористалися такою можливістю та отримали компенсацію за 24 внутрішньо переміщених нових працівників, наприклад такі ринкоутворюючі ПОУ, як ТОВ «Ріст», «Вільнянський молокозавод».

Надання грантів для створення або розвитку бізнесу

У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми, якими можуть скористатися у тому числі й внутрішньо переміщені особи.

Так, за програмою «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Ще одна програма «Грант для ветеранів», яка стартувала 2023 року, передбачає надання грантів до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн. Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць.

Процедура надання мікрогранту максимально проста. Для цього претенденту потрібно подати заяву та бізнес-план через портал Дія, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості. Повернення грантових коштів державі передбачається у вигляді сплачених податків і зборів у процесі діяльності підприємця впродовж 3 років.

У 2023 році переможцями на отримання грантових коштів стали 3 наших земляки, тепер чекаємо, щоб гранти почали отримувати наші мешканці зі статусом ВПО.

 

Вільнянський відділ Запорізької філії

Запорізького обласного центру

зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь