A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Всесвітній день мистецтва  

Дата: 15.04.2024 10:38
Кількість переглядів: 41

 

 

 

               Фото без опису                                                                                                                    

 

 «Ars longa, vita brevis»
Життя коротке, мистецтво - вічне.
Гіппократ

Починаючи з 2012 року, 15 квітня щорічно у світі відзначають Всесвітній день мистецтва. Міжнародна асоціація мистецтва (IAA), яка є ініціатором свята, вибрала дату невипадково. 15 квітня 1452 року народився великий італійський живописець, скульптор, письменник, мислитель, філософ, математик і науковий новатор - Леонардо да Вінчі, який чудово грав на лірі, першим пояснив, чому небо синє, вмів писати обома руками та, можливо, був вегетаріанцем.

Мистецтво забезпечує багатовікову спадкоємність культури і її наростаючу універсальність. Створюючи образи, які виростають до уселюдських символів, мистецтво відображає суть всього історичного розвитку людства. Едіп і Антігона, Гамлет і Дон Кіхот, Дон Жуан, козак Мамай, Мазепа, Ромео і Джульєтта - це вже не просто художні образи, це символи культурно-значимих загальнолюдських цінностей.

Мистецтво є відображенням суспільства. Сьогодні українське мистецтво переживає ренесанс. Так само й українці переживають національне відродження.

Шалена популярність українських художників, скульпторів, музикантів, акторів театру і кіно під час війни є свідченням того, що ми віднаходимо свою ідентичність. Мистецтво лікує наші душі, вчить бути чесним з собою, надихає та зміцнює віру.

З початку повномасштабної війни багато українських закладів мистецтв пошкоджено, багато вимушено передислокувалися, митці пішли на фронт. Попри усі виклики колективи продовжують створювати нові вистави, фільми, картини, підтримують фронт та посилюють дух опору. Україна дає гідну відсіч насадженій у світі «великій російській культурі», демонструючи на противагу високий рівень українського мистецтва.

Дякуємо усім представникам української культури і мистецтва за вашу стійкість.

Дякуємо ЗСУ за можливість творити під час війни.

Дякуємо кожному глядачеві, який не просто проявляє інтерес до української культури, а всім серцем вболіває за неї та щиро захоплюється.

Це те, що приведе нас до ПЕРЕМОГИ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь