Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

Про перейменування об’єктів топоніміки Вільнянської міської територіальної громади

Дата: 26.04.2024 10:40
Кількість переглядів: 136

 

Фото без опису

На виконання норм Закону України від 21.03.2023 № 3005-Х «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» органи місцевого самоврядування мали вжити заходів щодо перейменування у населених пунктах підпорядкованої території об’єктів топонімії, які присвячені подіям/особам, що брали участь або сприяли реалізації російської імперської політики.

Вільнянська міська рада, відповідно до встановленого Законом порядку, розпочала роботу з урахуванням рекомендацій Українського інституту національної пам’яті щодо переліку об’єктів топоніміки, які мають бути перейменовані на території громади.

Зазначимо, що Український інститут національної пам’яті, відповідно до пункту 1 Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 684, є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу. Крім того, відповідно до частини другої ст. 6 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» Інститут збирає, узагальнює та оприлюднює інформацію про злочини (репресивні заходи) російської імперської політики проти Українського народу, надає роз’яснення та рекомендації щодо реалізації норм цього Закону.

З моменту, коли зазначений Закон України набрав чинності (27.07.2023), активно розпочала свою діяльність робоча група з питань зміни назв вулиць та провулків в населених пунктах Вільнянської міської територіальної громади, назви яких пов’язані з державою-агресором – Російською Федерацією. До складу вказаного дорадчого органу увійшли вчителі та викладачі історії закладів освіти Вільнянської міської ради та м.Запоріжжя, представник комунальної установи «Вільнянський краєзнавчий музей», працівники виконавчого комітету міської ради, депутати Вільнянської міської ради та мешканці міста Вільнянська.

Кожен мешканець мав змогу проявити свою громадянську позицію та долучитись до процесу перейменування, подавши у зручний для себе спосіб (письмово або в електронному вигляді) власні пропозиції щодо зміни назв вулиць та провулків, назви яких підпадали під обмеження, визначені Законом.

Відділом містобудування, архітектури та інфраструктури виконавчого комітету міської ради усі заяви, звернення та пропозиції, які надійшли до міської ради, було опрацьовано та систематизовано.

Кожна нова назва ретельно обговорювалась на засіданнях робочої групи. Усі засідання проводились гласно із залученням місцевих активістів, які представляли жителів окремих вулиць та провулків, кожна пропозиція, обґрунтування та підтвердження необхідності нової назви членами комісії були враховані. Результати всіх засідань робочої групи були висвітлені на власних інформаційних ресурсах міської ради.

За результатами проведеної роботи, враховуючи пропозиції від громади та висновки робочої групи з питань зміни назв вулиць та провулків в населених пунктах Вільнянської міської територіальної громади, назви яких пов’язані з державою-агресором – Російською Федерацією, на виконання вимог Закону України від 21.03.2023 № 3005-Х «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», з метою захисту національних інтересів, забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян України, видано розпорядження Вільнянського міського голови від 24.04.2024 № 85-р «Про перейменування об’єктів топоніміки Вільнянської міської територіальної громади».

Звертаємо увагу, що відповідно до роз’яснень Кабінету Міністрів України, документи, які засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані. У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо. Водночас, у разі потреби, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Наприклад, у разі потреби купівлі-продажу чи дарування нерухомості. Отож, якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь