Вільнянська міська громада
Запорізька область, Запорізький район

19 травня - День  пам'яті жертв політичних репресій

Дата: 19.05.2024 10:59
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

 

    День пам’яті жертв політичних репресій відзначається в третю неділю травня згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року на знак вшанування десятків тисяч людей, розстріляних комуністичним режимом, сотень тисяч кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування.

     Донині неможливо остаточно підрахувати кількість жертв політичних репресій в Україні часів сталінізму. Відомо лише, що десятки тисяч людей було розстріляно, а сотні тисяч пройшли через в'язниці, заслання, табори та приховані психіатричні репресії. Від тотального терору постраждали всі верстви українського населення - від інтелігенції до селянства.

     Більшовики одразу після Жовтневого перевороту 1917 року взяли курс на політичний терор. З осені 1918 року він набув статусу офіційної політики радянської влади. В Україні «червоний терор» було розпочато з перших днів вторгнення більшовицьких загонів на початку 1918 року.

    Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського суспільства: від науковців і митців до робітників і селян.

    Катування, розстріли невинних без суду і слідства, депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилося в історії. Однак, після вторгнення Росії в Україну ідеологічні спадкоємці тоталітарних режимів у Росії знову принесли ці жахіття на українську землю.

    Але, попри величезні втрати, наш народ вистоїть, як вистояв у роки найжорстокіших випробувань і вчергове доведе, що нікому не під силу зламати вільний дух українців. Україна зробила свій вибір, обравши долю незалежної демократичної держави. І сьогодні українці стоять на захисті свого вибору, своєї честі, своєї свободи заради майбутнього, заради минулого.

    Ми маємо пам'ятати трагічні сторінки історії.   Вічна пам'ять усім жертвам злочинних режимів.

      Вічна пам’ять загиблим, честь і слава живим героям!

 

Інформаційні матеріали надані Українським інститутом національної пам’яті


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь